První láhev Pétillant Naturel z našeho Müller Thurgau

O víkendu jsme vytvořili historicky zcela první láhev Pétillant Naturel z našeho Müller Thurgau.

Co je Pétillant Naturel?

Pétillant Naturel je nejstarší metoda výroby šumivého vína. Tato vinařská technika se vyznačuje lahvováním vína, které stále kvasí. Víno není filtrováno a nepřidává se žádný cukr, a proto je pét-nat považován za „přirozenější“ než jiné styly sektů, které vyžadují více lidského zásahu do procesu výroby vína.

Jak probíhá výroba?

Metoda výroby zahrnuje pouze jednu fermentaci. Víno se během kvašení přesouvá z kádě do jednotlivých lahví a poté se uzavře pod korunkovým uzávěrem. Bubliny vznikají, když se ve víně zachytí plynný oxid uhličitý, vedlejší produkt alkoholového kvašení. 

Jaké jsou hlavní charakteristiky pét-nat?

Protože vína typu pét-nat procházejí pouze primární fermentací, mají obvykle nižší obsah alkoholu, kolem 11–12 %. 

Nedostatek druhého kvašení znamená, že tato vína jsou méně šumivá než vína s metodou Champagne. Pétillant naturel vína mají 2,5 až 3 atmosférického tlaku, ve srovnání s 5 až 7 pro šampaňské, což vede k jemně bublinkové prskavce.

Pétillant naturel vína jsou obvykle nefiltrovaná, což je zanechává zakalené s trochou sedimentu na dně láhve. Někteří pijáci rádi láhve protřepávají, aby tekutinu homogenizovali, zatímco jiní dávají přednost tomu, aby ze sedimentu opatrně nalili čiré víno. Vína Pét-nat poznáte na polici podle korunkového uzávěru, který vypadá jako uzávěr pivní láhve.

To všechno v našem sklepě na Zlámalce pod Sv. Kopečkem v Mikulově.

Sledujte nás na Facebooku a Instagramu, ať vám neutečou žádné novinky!

Objevte krásu života.

Vinařství Šílová

Vídeňská 237/5, 692 01 Mikulov

Restaurace: 703 144 007

Firemní akce, svatby:
736 132 546

Centrální recepce, ubytování:
+420 604 568 541
+420 519 512 076

recepce@vinosilova.cz

Víno Šílová s.r.o., Vídeňská 237/5, 692 01 Mikulov, IČO: 08669287